Unicon's SeniorKlub

Vestre bådhavn Aalborg. Maj 2021

Orientering fra bestyrelsen

Foråret er over os med alt, hvad det indebærer af omskifteligt vejr. Vi har haft dage med op til 20 graders varme, men også nætter med høje kuldegrader. Alligevel er der noget specielt ved det danske forår, som gør, at vi bliver i meget bedre humør. Dagene bliver langsomt længere, træerne grønnes fra dag til dag og blomsterne begynder at springe ud overalt, ikke mindst i græsplænen, som efterhånden bliver mere gul end grøn af alle de mælkebøtter, som bare har ventet på startskuddet til at komme ud i det fri.

Det samme har vi vist alle sammen – ventet altså – på, at vi igen kan mødes med gamle venner og kollegaer, ventet på, at Corona epidemien skulle aftage, så vi igen kan komme ud blandt andre mennesker, ventet på, at det igen bliver muligt at rejse på kryds og på tværs, ventet på, at alt igen bliver ” som det plejer”.

Det ser gudskelov ud til, at der også på den front er forår på vej. De fleste i vores årgange har fået tilbudt, eller står lige overfor at blive tilbudt en vaccine mod Covid19 og med den i hus, ser det ud til, at vi igen kan begynde at se fremad.

Det gør vi også i SeniorKlubben. Vi har en forhåbning om, at 2021 bliver et næsten ”normalt” år, hvad angår aktiviteterne i klubben. Vi har på nuværende tidspunkt afholdt det årlige møde med Unicon’s ledelse. Det er et møde, vi normalt afholder i december måned, men på grund af situationen omkring møder m.v., blev mødet udskudt af flere omgange. Nu har vi imidlertid haft held til at afholde mødet, og det var et rigtig godt møde set fra SeniorKlubbens side.

Unicon er meget imødekommende overfor SeniorKlubben og anser det arbejde der laves her, som en meget vigtig del af Unicons senior medarbejderstrategi.

På mødet blev vi enige om at fortsætte med det tilskud, som Unicon støtter SeniorKlubben med. Vi fik også lovning på, at det flotte tilbud om feriebolige også i 2022 ville blive set på med velvillige øjne.

Vi i SeniorKlubben er utroligt glade for den opbakning, som Unicon giver os, det betyder meget, at vi ved, der er opbakning til klubbens arbejde. Med det forårsbillede vi startede med, vil vi i bestyrelsen gerne byde velkommen til et forhåbentlig spændende år i SeniorKlubben.  

Pbv. Jens Bracher og Johnny Houtved

Nyt fra Unicon

Fra Unicon´s direktør, Jan Søndergaard Hansen, har vi modtaget dette spændende indlæg, som vi med glæde bringer i dets fulde længde.

Jan Søndergaard Hansen

Kære kollegaer.

En dejlig opgave at skulle skrive til jer og give en status på jeres gamle arbejdsplads.

Først vil jeg sige, at jeg håber i alle er kommet godt igennem vinteren, og at de fleste af jer er blevet vaccineret nu. Dejligt at i stadig holder sammen efter, at langt de fleste af jer er stoppet i Unicon, en aktivitet vi fortsat gerne støtter fra Unicon.  

Ud over, at vi viser jer den respekt for jeres mange års arbejde, tror jeg også, at det giver værdi for de nuværende medarbejdere i Unicon, at de kan se vi støtter op om vores pensionerede kollegaer.    

I Unicon går det rigtig godt!.  

Sådan kunne jeg egentlig bare skrive og så ønske jer en dejlig dag. Men jeg tænker, at i er nysgerrige på at høre lidt mere.  

Byggebranchen har kun været meget lidt påvirket af Corona, og meget få byggepladser, primært med udenlandske medarbejdere har midlertidig reduceret aktiviteten tilbage i april 2020. Det betyder, at vi i 2020 har leveret samme mængde beton som i 2019, og vi forventer grundet et stigende aktivitetsniveau i hele samfundet en stigning betonefterspørgsel  i 2021, primært på boliger og erhverv.  Den positive udvikling er over hele landet.  

Vi har efter megen snak, frem og tilbage besluttet at blive liggende i Hillerød og fået en tilladelse til dette. Ombygningen vil være i anden halvår 2021, hvor vi udskifter blandetårn, vaskeplads og belægning, samt renoverer velfærdsbygningen. Vi må håbe, at alle bliver glade for denne udskiftning

Odense værket kører nu rigtig fint og var i 2020 den mest producerende fabrik.  I har sikkert alle set og hørt om BG beton og deres ”kvalitetsproblemer”, og jeg kan fortælle, at vi nu ser en effekt på kundernes uvilje til at anvende dem som leverandør. Det smitter positivt af på os, det betaler sig i længden at tænke sig om.

I Aalborg har vi igen taget tegningerne fra 2008 frem og tænker at bygge en ny 2 blander betonfabrik ved vores cementfabrik. I den forbindelse arbejder vi på at sælge vores to grunde i Aalborg til en høj pris, i et stærkt bolig marked.

I 2020 fik vi 4 hybride betonbiler i København. Der er tale om en traditionel 4 akslet diesel lastbil med en opbygning, der kører på el. Bilerne fungere fint i byen, hvor vi aflæser på el, uden støj og emissioner. Vi har desuden mulighed for at fylde bilerne på el, hvilket markant reducerer støjbelastningen fra vores fabrikker. Udviklingen på el lastbiler går rigtig stærkt og jeg tror, at vi vil blive overrasket over, hvor hurtigt vi vil se 100% el betonbiler i byerne. Myndighederne i Danmark arbejder pt. på en 40 tons, 5 akslet forvogn, som vi bl.a. ser i Holland. En sådan opbygning vil fjerne behovet for de 5 akslede trækker trailere, en spændende udvikling vi følger nøje, fordi den kan ændre vores flådesammensætning markant.  

Bæredygtighed har fyldt meget i 2020 og 2021. Unicon har taget den position, at frem for at vente på at andre definerer bæredygtig beton, har vi valgt at sætte standarden. Det betyder at vi arbejder på 3 områder. En CO2 reduktion, en cirkulær agenda bl.a. med genanvendelse af knust beton og endelig en emissions og støj reduktion på transport, som beskrevet ovenstående.

Vi har 1 januar 2021 introduceret UniGreen beton produktserien, der er en næsten komplet spejling af vores standard grå beton program.  UniGreen er standard produkter der leveres over hele landet, på samme måde, som økomælk og konventionel mælk. UniGreen produkterne har som udgangspunkt en 25 % reduktion af CO2 aftrykket i forhold til branche benchmark. Vi opnår CO2 besparelsen ved at bruge FutureCem cement, der har en 30 % CO2 reduktion, i forhold til Rapid cement. Vi forventer inden 2030 at nå en 50 % CO2 reduktion på vores UniGreen betonprodukter, sammenlignet med branche benchmark 2019.

På den cirkulære agenda arbejder vi i første omgang på at genbruge vores eget betonaffald, dvs. den fraktion der er 4-16 mm. Betonnormer tillader, at vi tilsætte op til 20%, hvilket vi gør, når vi har materialerne tilgængelig. Vi kører med knust beton på ca. 20 fabrikker permanent. Desuden har vi valgt at gå ind i konkrete byggeprojekter for at genbruge en nedknust bygning på byggepladsen, som tilslag i ny beton der leveres tilbage på byggepladsen. F:eks. I Høje Taastrup kommunes nye rådhus.

Der er fortsat en meget begrænset efterspørgsel på de bæredygtige betonprodukter, men det er med til at positionere Unicon, som en innovativ spiller i markedet, hvilket har en stærk positiv effekt i forhold til salg af vores standard grå produkter. Præcis den effekt vi havde forventet samtidig med, at vi gør os klar til fremtiden.

FutureCem cementen fra Aalborg Portland bliver i dag anvendt kommercielt på nogle få byggepladser i DK. Efter et års justeringer har vi nu fået betontypen til at fungere. Populært kan vi sige, at FutureCem fungerer lidt som en basis cement på godt og ondt, men det virker rigtig fint nu. Vi sælger UniGreen beton typer med FutureCem cement til en lidt højere pris, hvor vi så til gengæld leverer med miljøvaredeklarationer (EPD) og udregnet CO2 aftryk.  

På ledelsesniveau har vi netop afleveret vores dygtige produktionsdirektør Casper Mathiasen og vores tilsvarende dygtige logistikdirektør Christian Elleby, til nye spændende jobs i Aalborg Portland. Hvis vi er lidt friske, kan vi sige, at Unicon er blevet rugekasse for dygtige ledere, vi eksporterer til Aalborg Portland, foreløbig 3 topledere . Det skal vi naturligvis være stolte af, omend det selvfølgelig giver lidt ekstra arbejde og uro her i Unicon. Men det må vi løse, hvorfor i (I) også vil se en del opslag af direktør stillinger i Unicon netop nu. Det er ikke fordi vi er i problemer, men fordi vi gør det godt.   Jeg håber, at vi kan mødes ved et af årets arrangementer, eller på et af jeres besøg på vores fabrikker. Hvis ikke vil jeg ønske jer en dejlig sommer, hvor vi forhåbentlig alle snart kan komme lidt ud igen.  

Med venlig hilsen Jan

Unicons første hybridbil

Ferieboliger 2021

Som I har set, har vi igen i år fået tilbudt 8 ugers ophold i en feriebolig i Danmark. Valget faldt på 3 forskellige områder af landet, og der var stor interesse for tilbuddet. Således søgte ca. 1/3 af SeniorKlubbens medlemmer om at deltage i lodtrækningen om et feriehus. Kirsten Blak fra Unicon var lykkens gudinde, og med hjælp fra en kollega udtrak Kirsten de 8 heldige vindere. Vinderne har fået besked direkte, og vi ønsker jer alle et godt ophold.

Vi i bestyrelsen vil meget gerne høre fra jer, der kommer afsted, så vi kan få en indikation om, hvad det var for nogle huse og områder, vi havde udvalgt, og skulle I få lyst til at krydre det med en lille historie om hvordan opholdet var, så er det meget velkomment.  

Sommerudflugt 2021

Bestyrelsen har afhold bestyrelsesmøde, og her besluttede vi os for, at den udflugt vi var nødt til at aflyse i 2020 på grund af Covid19 situationen vil blive gennemført her i 2021.

Vi satser på, at udflugten bliver afholdt tirsdag den 31. august 2021, og såfremt det er muligt, forsøger vi at lave en tur, som den der var planlagt i 2020. Så snart alle formaliteter er på plads, vil vi udsende indbydelser, men sæt allerede nu X i kalenderen den 31. august 2021.  

Nye tiltag i SeniorKlubben

Vi har tidligere overvejet om der er andre muligheder end de allerede kendte, for at vi kan mødes på kryds og tværs i SeniorKlubben. Vi drøftede det lidt med Unicon’s ledelse, og her var man helt med på, at nye tiltag ville være velkomne. Noget af det vi i bestyrelsen har drøftet er, at vi vil forsøge at arrangere nogle lokale arrangementer. Arrangementer som i princippet ikke skal koste ret meget, men hvor medlemmerne kan mødes om et eller andet arrangement og samtidig få genopfrisket ”de gode gamle dage”, gerne med en lille løgnehistorie eller 2.

I den forbindelse har vi fået tilsagn om, at vi er meget velkomne til at mødes ude på fabrikkerne i det omfang, det er muligt. Bestyrelsen vil forsøge at komme frem med nogle ideer til møder, men vi er samtidig meget interesserede i, at I der sidder ude i landet, giver os et hint, hvis i sidder med en god ide til, hvad vi kan mødes om. Det behøver ikke nødvendigvis være noget arbejdsrelateret, det kan også være alt muligt andet, der kan have interesse.

Hvis i har en god ide til et arrangement så kontakt en af os fra bestyrelsen, så prøver vi at bringe ideen videre, for at se om det kan lykkes.  

Nyt om navne

Nye medlemmer i 2021  

Seniorklubben byder velkommen til følgende:  

Bent Ruben Pedersen, Hammel    

Udmeldte medlemmer i 2021  

Følgende er ikke længere medlem af SeniorKlubben:  

Finn Torben Hansen, Slagelse    

Afdøde i 2021  

Vi har desværre måttet tage afsked med Evald Elmdam, Kirke Saaby

Æret være hans minde.